Ανοιχτή επιστολή-διαμαρτυρία προς τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη

Κίνηση Κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων

Δελτίο Τύπου

Κοινωνική και πολιτιστική απώλεια για τη γειτονιά το κλείσιμο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.
Ο Δήμος Αθηναίων να προσφέρει στην Κυψέλη αυτά που πρόσφερε η Αγορά, ζητούν οι κάτοικοι.

Ανοιχτή επιστολή-διαμαρτυρία προς τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη.

19 Οκτωβρίου 2012

Με ανοιχτή επιστολή τους προς το δήμαρχο Αθηναίων, με κοινοποίηση στο Συνήγορο του Πολίτη, κάτοικοι της Κυψέλης και γενικότερα της 6ης δημοτικής κοινότητας επισημαίνουν ότι το κλείσιμο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης επέφερε την απώλεια σημαντικών κεκτημένων, τα οποία ζητούν να αποκαταστήσει ο Δήμος Αθηναίων.
Η Κίνηση Κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων υπενθυμίζει ότι η υπουργική απόφαση διατήρησής της Αγοράς αναφέρει ότι η Δημοτική Αγορά Κυψέλης «αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή». Πολλά μέλη της Κίνησης είχαν πρωτοστατήσει για να ανοίξει η Αγορά στους πολίτες το 2006 ακριβώς γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς και λειτούργησε έτσι ώστε να υπηρετήσει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Κυψέλης. Η Κίνηση Κατοίκων εκτιμά ότι τα τελευταία 5 χρόνια συντελέστηκε σημαντικό πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό έργο που χάθηκε μετά το κλείσιμο της Αγοράς από το Δήμο, στις 18/8/2012.
Η Κίνηση Κατοίκων διαμαρτύρεται γιατί υπήρχαν σημαντικά για τη γειτονιά κεκτημένα τα οποία χάθηκαν με το κλείσιμο της Αγοράς:
δεν υπάρχει σήμερα στην Κυψέλη Αγορά Βιολογικών Προϊόντων,
δεν γίνονται οι περίπου 100 πολιτιστικές εκδηλώσεις το χρόνο που γίνονταν στην Αγορά,
δεν γίνονται πολλές επίκαιρες θεματικές συζητήσεις,
δεν γίνονται οι βδομαδιάτικες παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων, πολλές από τις οποίες αφορούσαν λογοτέχνες της περιοχής,
δεν γίνονται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες (τα τελευταία 4 χρόνια μαθήτευσαν 500 μαθητές από 40 τουλάχιστον χώρες και δίδαξαν 38 εθελοντές δάσκαλοι και δασκάλες),
δεν προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες κάθε βδομάδα όπως γίνονταν,
δεν λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη,
δεν υπάρχει πρόσβαση στον εξοπλισμό της Αγοράς.
Οι κάτοικοι επισημαίνουν στο Δήμαρχο ότι η ίδια η γειτονιά είχε ενεργοποιηθεί και είχε κατακτήσει σημαντικές λειτουργίες και δραστηριότητες που ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων θα δυσκολευόταν να παρέχει. Αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Θα πρέπει οι υπηρεσίες σας να τρέχουν νύχτα-μέρα για να καταφέρετε να προσφέρετε αυτά που είχαμε κεκτημένα εμείς οι Κυψελιώτες στην Αγορά και τα χάσαμε. Η παρέμβασή σας θα έπρεπε να είναι στην κατεύθυνση του πώς να λειτουργεί καλύτερα ο χώρος της Αγοράς, πώς θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη περισσότερα στους δημότες σας και όχι στην κατεύθυνση του να την κλείσετε.»
Θυμίζουν μάλιστα στο Δήμαρχο ότι για να κάνουν κάποια εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο του 6ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων η διοίκηση του Δήμου απαιτεί πολύ σημαντικά ποσά.
Τέλος, ζητούν από το Δήμο να συνεχίσει να παρέχει στους Κυψελιώτες όλα αυτά τα κεκτημένα που είχαν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και τα έχασαν. Μάλιστα, προτείνουν ως καλύτερη λύση να ξανα-ανοίξει ο Δήμος την Αγορά, να την συνδιαχειριστεί με τους ίδιους τους κατοίκους και να μεριμνήσει ώστε να δημιουργηθούν και άλλα τέτοια κύτταρα στη γειτονιά (περιοχή Αγ. Παντελεήμονα, Άνω Κυψέλη, Νέα Κυψέλη) που μάλιστα να στηρίζονται στο μοναδικό κοινωνικό κεκτημένο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Advertisements

Posted on Σάββατο, 20 Οκτώβριος 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: