θέατρο του καταπιεσμένου

 

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου (Theatre of the Opressed) αναπτύχθηκε από τον Augusto Boal με σκοπό την ενεργή συμμετοχή του πολίτη στα κοινά ανεξαρτήτως προέλευσης, μόρφωσης και κοινωνικής θέσης. Είναι εμπνευσμένο από διάφορες μορφές πολιτικού, παιδαγωγικού, θεραπευτικού και κοινωνικού θεάτρου, καθώς και από την προσωποκεντρική και την κριτική παιδαγωγική. Βασική αρχή της θεατρικής μεθόδου είναι ότι το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για αναστοχασμό, διάλογο, επαναπλαισίωση και μετασχηματισμό σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο και ως ένας προστατευμένος χώρος όπου στρατηγικές διαπολιτισμικότητας, ενδυνάμωσης, αποτίναξης της καταπίεσης και της αδικίας και κοινωνικής αλλαγής προβάρονται, για να χρησιμοποιηθούν και στην πραγματικότητα.
Στο προτεινόμενο εργαστήριο επιδιώκεται μια περιεκτική βιωματική παρουσίαση και εφαρμογή των τεχνικών του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, κυρίως του Θεάτρου Εικόνα και του Θεάτρου Φόρουμ, με απώτερο στόχο την δυνατότητα σχεδιασμού ενός διαδραστικού δρωμένου ή/και ενός προγράμματος παρέμβασης από τους συμμετέχοντες.

Μέθοδος Διεξαγωγής
Το σεμινάριο θα είναι βιωματικό και θα αποτελείται από τις εξής δραστηριότητες:
• Παιχνίδια – ασκήσεις προθέρμανσης, ενεργοποίησης, όξυνσης των αισθήσεων, «από-μηχανοποίησης»
• Παιχνίδια – ασκήσεις για την ενεργητική ακρόαση, την ενσυναισθητική κατανόηση, τη μη λεκτική και τη λεκτική επικοινωνία
• Τεχνικές για την καλλιέργεια της θεατρικής φαντασίας και έκφρασης, την κατασκευή του ρόλου, τη δόμηση θεατρικών σκηνών
• Παιχνίδια στάτους και κοινωνικών προσωπείων
• Θεωρητική επισκόπηση του Θεάτρου του Καταπιεσμένου: θεατρικές, πολιτικές, παιδαγωγικές καταβολές, αρχές, τεχνικές, δυνατότητες
• Εισαγωγή στο Θέατρο Εικόνων
• Εισαγωγή στο Θέατρο Φόρουμ
• Τεχνικές συναισθηματικού κλεισίματος και αναστοχασμού
• Σχεδιασμός ενός διαδραστικού δρωμένου / προγράμματος παρέμβασης
Υπεύθυνη σεμιναρίου: Νάγια Μποέμη, εκπαιδευτικός θεάτρου στην τυπική εκπαίδευση, εμψυχώτρια κοινωνικού θεάτρου, κοινωνική ανθρωπολόγος.

 

Advertisements

Posted on Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Eίναι πολύ σημαντικό η ομάδα ΄΄του θεάτρου του καταπιεσμένου» να μπορέσει να δημιουργήσει κιάλλες ομάδες εκεί που υπάρχουν οι προυποθέσεις και χρειάζονται ιδιαίτερα τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως πχ στο έκτο διαμέρισμα.Βέβαια θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στην προετομασία της νέας θεατρικής ομάδας.
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να γίνει κατανοητή η φιλοσοφία και ο σκοπός αυτού του είδους του θεάτρου, αλλά και η τεχνική , δηλαδή το μέσον, που φυσικά δεν είναι ουδέτερο, για να φτάσεις στο αποτέλεσμα , που είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κριτική συνειδητοποίηση της πραγματικότητας μας, για να μπορέσουμε να την αλλάξουμε.
    Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: