Μια ξεχωριστή συλλογικότητα, και όχι απλώς ομάδα καλλιτεχνών, αφουγκράζεται τη στιγμή και επινοεί στην καρδιά του καλοκαιριού και στην καρδιά της πόλης έναν χώρο και έναν τρόπο να ξαναδούμε πού βρισκόμαστε.

 

Αυτό που συμβαίνει από τις 19 Ιουνίου στο πάρκο δεν μπορεί να το περιγράψει η καθιερωμένη δημοσιογραφική γλώσσα γιατί την ξεπερνά. Είναι επινόηση, δημιουργικότητα και πολιτική παρέμβαση μαζί. Μια ξεχωριστή συλλογικότητα, και όχι απλώς ομάδα καλλιτεχνών, αφουγκράζεται τη στιγμή και επινοεί στην καρδιά του καλοκαιριού και στην καρδιά της πόλης έναν χώρο και έναν τρόπο να ξαναδούμε πού βρισκόμαστε.

 

Από τις 19 ως τις 29 Ιουνίου το αναψυκτήριο του Γκρην Παρκ στο Πεδίο του Αρεως λειτουργεί ξανά φιλοξενώντας πολιτικές συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις που δεν χωράνε σε καλούπια γιατί ακριβώς καταφέρνουν να συνδυάζονται μεταξύ τους με τρόπο πρωτότυπο. Ισως είναι η δύναμη του χώρου που έχει πάνω του το χρόνο και τη φθορά. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι το κέφι, η χαρά και η δημιουργική δύναμη αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να δείτε πώς γίνεται εκεί η πολιτική συζήτηση – με τέχνη, με μια γλυκύτητα, αλλά όχι ελαφρότητα.

 

Πρόθεση των διοργανωτών είναι να μιλήσουμε για τα πράγματα σαν να μιλάμε για αυτά για πρώτη φορά. Το πλαίσιο της δράσης, η αρχιτεκτονική του προγράμματος, μαζί με το χώρο, δημιουργούν μια οριζόντια συνοχή, μια διάθεση συνομιλίας. Όλο το κόνσεπτ, και η υλοποίησή του, έχει τη χάρη και τον ήρεμο δυναμισμό των ανθρώπων που κατέχουν τις τεχνικές της επικοινωνίας και έχουν εξασκήσει την τέχνη τους στις πιο αντίξοες συνθήκες. Υπάρχει πίσω τους η εμπειρία του ΕΜΠΡΟΣ και δείχνουν να αναζητούν τη συνέχεια.

 

Είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη η ενεργοποίηση χωρίς χορηγούς και μεσάζοντες ενός τέτοιου χώρου στο υποβαθμισμένο πάρκο, στο Πεδίο του Αρεως. Είναι πολιτική πράξη να συζητάς από την αρχή, για τη φιλοσοφία, την τέχνη, τον πολιτισμό, την πόλη και την πολιτική έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο του μιντιακού τηλεοπτικού και διαδικτυακού χρόνου. Να παράγεις μια συνάντηση που θυμίζει ό,τι ζήσαμε μετά το Δεκέμβρη του 2008 διεκδικώντας τώρα μια αποφασιστική νηφαλιότητα. Μια νηφαλιότητα που επιτρέπει να καταλάβεις και να υποδεχθείς το νόημα αυτού που εξελίσσεται και αυτού που συντελείται με τις θελήσεις των ανθρώπων και ανεξάρτητα από τις θελήσεις των ανθρώπων.

 

 

Πιστεύω πως αυτό που γίνεται στο Γκρην Παρκ είναι αρκετά τολμηρό και πρωτότυπο – θα ασκήσει επίδραση στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά πράγματα. Δηλαδή σε αυτή τη διευρυνόμενη σφαίρα της δημιουργίας και του πολιτισμού που δεν είναι κυρίαρχος ούτε όμως και εναλλακτικός, καθώς δεν αρκείται στο ν’ αφήσει το στίγμα του, να καταγράψει το όνομά του. Διεκδικεί μια ανώτερη ενότητα νοημάτων και πρακτικών. Η ζύμωση είναι σε εξέλιξη.

 

Δείτε το πρόγραμμα της κάθε μέρας από το μπλογκ: www.greenparkathina.wordpress.com

 

Αντιγράφουμε από το μπλογκ τις ενότητες που δίνουν το περίγραμμα της παρέμβασης:

 

REPARK
Δράσεις, εργαστήρια, αφηγήσεις, εγκαταστάσεις για το ίδιο το πάρκο. Παιγνιώδεις, θεωρητικές, ακτιβιστικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις γι’ αυτό ή για κάθε άλλο πάρκο στην πόλη.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Η κριτική ως καθημερινή πρακτική. Η κριτική ως άμεση απάντηση στο εδώ και τώρα της Αθήνας. Η κατηγορία αυτή επιχειρεί να παρέμβει στην επικαιρότητα της πόλης και να συνδέσει θεωρητικά εργαλεία με συγκεκριμένα επίκαιρα παραδείγματα. Οι τοποθετήσεις έχουν αυστηρά σύντομη διάρκεια (8 λεπτά). Στη συνέχεια οι τοποθετήσεις αυτές καταγράφονται και ανεβαίνουν στο διαδίκτυο καθημερινά, επιχειρώντας να αποτελέσουν ένα ανοιχτό αρχείο παρεμβάσεων.

 

ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποια η σχέση ανάμεσα στη χαρά και την πολιτική; Πότε η πολιτική προκαλεί χαρά; Και πότε η χαρά γίνεται πολιτική πράξη; Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει υβριδικές φόρμες που πραγματεύονται αυτήν τη σχέση με στόχο η πολιτική (και η χαρά) να αναδυθεί σε μέρη όπου δεν την περιμένουμε! Ουτοπικές αφηγήσεις, επιθεώρηση, σάτιρα, πολιτική περφόρμανς, νέες προσεγγίσεις κινηματικών πρακτικών κτλ

 

ΑΝΑΞΙΑ
Μια ευκαιρία να παρουσιάσει κανείς προσωπικές συλλογές/σχέδια/πρότζεκτ που απέτυχαν, αναβλήθηκαν ή θεώρησε κάποια στιγμή ότι είναι ανάξια λόγου.

 

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
Συλλογικές «ιστορίες» ιδωμένες μέσα από προσωπική εμπλοκή. Στόχος να ανοίξουν και να συνδεθούν εκ νέου κρίσιμες και φθαρμένες έννοιες με το εδώ και τώρα της Ελλάδας.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Τα τελευταία χρόνια στις παρυφές των πολιτικών και των κινηματικών δομών έχουν γίνει πλήθος εγχειρήματα: πλατείες, πάρκα, κτήρια έγιναν θέατρα κοινωνικών πειραμάτων. Συζητήσεις γύρω από το θέμα της συνέχειας με εισηγήσεις-μαρτυρίες από διάφορα κοινωνικά πειράματα με στόχο νέες πρακτικές προτάσεις.

 

ΑΝΑΨΥΧΗ
Χοροεσπερίδες, συναυλίες, διαγωνισμός ταλέντων, προβολές, αναψυκτήριο.

 

 

 

 

Παναγιώτης Φραντζής

 

 

Advertisements

Posted on Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: