8 Μάρτη 2017, ημέρα της γυναίκας

    8 Μάρτη 2017, ημέρα της γυναίκας

 Η ιδέα για μια παγκόσμια ημέρα της γυναίκας πρωτοεκδηλώθηκε με το πέρασμα στον εικοστό αιώνα, το ξεκίνημα του οποίου σηματοδοτήθηκε σε ένα βιομηχανοποιημένο κόσμο, από μια περίοδο εξεγέρσεων , ταραχών  και ριζοσπαστικών ιδεολογιών.  H καθιέρωση έγινε ,όχι μόνο με αφορμή , όπως έχει επικρατήσει  της διαμαρτυρίας των Γυναικών της 8   Μάρτη του 1857 ,  αλλά σειράς  αγώνων  των Γυναικών  σε παγκόσμια διάσταση  .            

ΈΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 8 ΜΑΡΤΗ

 8 Μαρτη 1857 Οι γυναίκες πού δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού  (οι ονομαζόμενες «εργάτριες ρούχων») στην Νέα Υόρκη  ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αγωνίζονταν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό . Και η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα, ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.
 Δύο χρόνια αργότερα, πάλι  Μάρτη, οι ίδιες  αυτές  γυναίκες προχώρησαν και κατόρθωσαν  να οργανώσουν την πρώτη εργατική ένωση!

Ψωμί και τριαντάφυλλα ‘’8 Μαρτη 1908,  χιλιάδες γυναίκες παρέλασαν μέσα στην Νέα Υόρκη διεκδικώντας έκτος από τα εργασιακά τους δικαιώματα, να μπει τέλος στην παιδική εργασία και δικαίωμα  ψήφου. Τότε κυριάρχησε το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα» (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την επιβίωση  και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ζωή

 1910, η 8 Μάρτη  για αυτούς τους αγώνες  αναγορεύεται  ως «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ¨   στο συνέδριο των σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν . Το συνέδριο έκλεισε με την απόφαση «Ορίζεται η 8 του Μάρτη για να εκφράσουμε  την αλληλεγγύη και την αγάπη γιαήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας». και  αυτή Ειρη απόφαση γίνεται δεκτή και  από την σοσιαλιστική διεθνή.

 Ένα μεγάλο γεγονός είναι , ότι στις 8  Μάρτη 1911 πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες γιορτάζουν και διαδηλώνουν και διεκδικούν σε όλη την Ευρώπη αυτή τη μέρα …

Και στην συνέχεια ….1914 γίνονται διαδηλώσεις γυναικών στην Γαλλία, Γερμανία, Πετρούπολη.

Το 1917 Ρωσική Επανάσταση  , στην Πετρούπολη ξεχύνονται στους δρόμους απαιτώντας ψωμί και το τέλος του πολέμου. Και μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης , η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτη ως επίσημη γιορτή και βέβαια η θέση των γυναικων  βελτιώθηκε πολύ στην Σοβιετική Ένωση, ποτέ όμως δεν ανταποκρίθηκε στα πιστεύω και στα όνειρα των γυναικών που αγωνίστηκαν για την ισότητα .

 Και οι αγώνες συνεχίζονται 1925 στο Παρίσι, 1937 στην Ισπανία, Ιταλία κατά του εθνικισμού ,Φασισμού Χιτλερισμού.

1943-44 οι καραγκουνες στη Θεσσαλία διαδηλώνουν κατά του κατακτητή  για την ομηρεία και τις εκτελέσεις, 1945  οι γυναίκες ξεσηκώθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο ΡΑΒΕΝΣΜΠΡΟΥΚ, 1970 αντάρτισες Τουπαμάρος δραπετεύουν από τις φυλακές του ΜΟΝΤΕΒΙΝΤΈΟ,

 1974 στην Σαιγκόν γυναίκες διαδηλώνουν κατά του κατακτητή…και δεν υπάρχει τέλος …

Βέβαια κάποιες φορές και δυστυχώς αρκετές, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας χάνει το πολιτικό της υπόβαθρο και καταλήγει γιορτή  συμπαθείας των ανδρών προς αυτές, με προσφορά λουλουδιών και δώρων…                                                       

    Όμως  η  άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, και από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

 Όμως οι γυναίκες κατόρθωσαν ποτέ να κερδίσουν την ισοτιμία ;                             

Απάντηση  υπάρχει μέσα από σε δύο γνωστά μας παραδείγματα:                                         

  1789, Γαλλική επανάσταση  ,οι γυναίκες εισβάλουν στον κοινωνικό στίβο και διεκδικούν  να γίνει και δική τους πραγματικότητα το τρίπτυχο Ελευθερία- Ισότητα-Αδελφότητα   Μάλιστα γράφτηκε τότε και η διακήρυξη για τα δικαιώματα της γυναίκας και της πολίτισσας’’ (1791)  από την Ολύμπ ντε Γκουζ, ηρωίδα της Γαλλικής Επανάστασης.

 Η διακύρηξη αυτή αποτελεί  και το πρώτο γραπτό κείμενο διεκδίκησης των γυναικείων δικαιωμάτων από γυναίκα.

 «∆ιακήρυξη των δικαιωµάτων της γυναίκας και της πολίτισσας»   

 Ο   τίτλος μας λέει πολλά!  Και αναφέρεται. 

«Άρθρο 1:Η γυναίκα γεννιέται ελεύθερη και έχει τα ίδια δικαιώµατα µε τον άντρα.

Άρθρο6:. Ο νόµος είναι ο ίδιος για όλους  όλες…

Άρθρο10:. Η γυναίκα έχει το δικαίωµα να ανεβαίνει στο ικρίωµα. Πρέπει να έχει και το δικαίωµα να ανεβαίνει  και στο βήµα …

Όμως λίγο αργότερα, το Σύνταγμα  του 1793 της Γαλλίας αποκλείει τις γυναίκες από την πολιτική ζωή,  διαλύονται οι γυναικείες οργανώσεις ενώ  η Ολύμπ ντε Γκουζ απαγχονίζεται  .

 Αντίστοιχα στα χρόνια της Κατοχής στην Χώρα μας, η συμμετοχή της γυναίκας στην Αντίσταση, ΕΑΜ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΕΑ, ΕΛΛΑΣ  κ.α ήταν γενική και με ίσους όρους- στους αγώνες στις θυσίες , στις εκτελέσεις-  και οι γυναίκες κατέκτησαν δυναμικά κοινωνική και πολιτική ισοτιμία, που το Μ ΆΗ  του1944 διασφαλίστηκε και νομοθετικά από την Κυβέρνηση του βουνού . Δυστυχώς τα κέρδη ήτα πρόσκαιρα και την συνέχεια την γνωρίζουμε. .. .

Η απάντηση  λοιπόν από αυτά τα δύο παραδείγματα αλλά και πολλά άλλα  που υπάρχουν ,είναι ότι σε μεγάλα γεγονότα της ιστορίας οι γυναίκες βγαίνουν στο προσκήνιο,  και κερδίζουν   την ισοτιμία  όσο διαρκεί  το γεγονός και κάποιο μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, αλλά μετα όταν μπαίνουμε στην κανονικότητα, δυστυχώς είτε βίαια  είτε  αργά πολλά χάνονται και κερδίζουν οι καλά θεμελιωμένες δομές και νοοτροπίες της πατριαρχίας.

Όμως τελικά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι πολλοί αγώνες  των γυναικών, προσωπικοί στην καθημερινότητα τους, διαταξικοί  κατά της πατριαρχίας  μπλεγμένοι με ταξικούς κατά τους συστήματος και οι πολλές θυσίες από τη μεριά των γυναίκών, οδήγησαν στην καταγραφή του φεμινιστικού κινήματος ,παρόλες τις αντιφάσεις και πολυμορφίες του, που άλλωστε είναι ο πλούτος του, ως του  πλέον πετυχημένου, με διαταξικά στοιχεία,ανατρεπτικού, προοδευτικού κίνηματος  του 20ου αιώνα.

Kαι βέβαια οι αγώνες αυτοί συνεχίζονται και μάλιστα πιο σκληροί στην νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της κρίσης με  συνέπειες  την φτώχεια, τους πολέμους και την άνοδο του εθνικισμού και του έρποντα φασισμού.

 

Advertisements

Posted on Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: