ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

                                                                  

    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

Η Αγορά της Κυψέλης , εκτός της ιστορικής αξίας ( του κτιρίου και της αγοράς με τα ιδιαίτερα στοιχεία χρήσης) έχει και σημαντική  πρόσφατη ιστορία :

Το 2004 πέρασε τον κίνδυνο κατεδάφισης αλλά μετά από κινητοποίηση των κατοίκων και κοινωνικών φορέων  της περιοχής χαρακτηρίστηκε το 2005, ως διατηρητέο κτίσμα . Βέβαια στην συνέχεια σημαντικό σταθμό στην ιστορία της αποτελεί, το ανοικτό  αυτοδιαχειριζόμενο μοντέλο λειτουργίας   της από τον  Δεκέμβριο του 2006, κατόπιν τοπικής πρωτοβουλίας κατοίκων  και φορέων  , μέσω μηνιαίων ανοικτών συνελεύσεων.

Στα σχεδόν 5 χρόνια λειτουργίας της Αγοράς ,έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 600 πολιτιστικές  εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα και συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής φωτογραφίας ,παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις δημόσιων σχολείων και πολλές επίκαιρες συζητήσεις )και επίσης στο πλαίσιο της αλληλεγγύης έχει προσφερθεί κοινωνικό έργο, όπως συλλογικές κουζίνες, μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες…)

 

Είναι γνωστό ότι ο Μένης Κουμανταρέας  εκτός από την προσφορά του στην διάσωση της αγοράς ,στήριξε ενεργά  και με την συμμετοχή του  , αυτό το  πείραμα αυτοδιαχείρισης που στα πρόσφατα κείμενα αγνοήθηκε παντελώς από την Δημοτική Αρχή, ίσως γιατί έπρεπε να σβηστεί  η εισβολή των ΜΑΤ στην Αγορά.

              

   Βέβαια σε αυτήν την προσπάθεια  αυτοδιαχείρισης έγιναν και  λάθη,   όμως αν συνολικά αποτιμηθεί η  λειτουργία της Αγοράς στο διάστημα 2006-2011, αυτά που έγιναν (αναφέρονται στην ανοικτή   επιστολή της κίνησης Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας προς τον Δήμο , στην πρόταση του συμπαραστάτη του Δημότη  είναι αυτά που περιέχονται  ως σημαντικά στην κωδικοποίηση της  ΔΗΜΌΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ του Δήμου το 2015 με τους κατοίκους της Περιοχής.

Και βέβαια αυτό επιβεβαιώνει, ότι στην προσπάθεια αυτοδιαχείρισης της Αγοράς, ως χώρου πολιτισμού και αλληλεγγύης εκφράστηκαν οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

 

Επίσης η πρόσφατη ιστορία αντίστασης αλλά και δημιουργικής παρέμβασης των κατοίκων  έστω και με  λάθη, μας δείχνει:

 

  • πως η διαρκής ενεργός συμμετοχή των κατοίκων , πρέπει να είναι απαράβατος όρος για την μελλοντική λειτουργία της αγοράς, προς όφελος της γειτονιάς και της πόλης ευρύτερα.
  • Πως πρέπει να εφαρμοστεί ένα νέο σχήμα δημοκρατικής και συμμετοχικής συνδιαχείρισης  του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας (υπάρχουν τέτοια επιτυχημένα πρότυπα σε άλλες πόλεις της Ευρώπης)

 

Η απάντηση μας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ.

Θεωρούμε σημαντική την δημόσια διαβούλευση  που έγινε με συλλογικότητες, φορείς κατοίκους της τοπικής κοινωνίας και ευρύτερα και στην συνέχεια την κωδικοποίηση των προτάσεων.( Όπως αναφέραμε επιβεβαιώθηκαν οι συμπτώσεις των εκφρασμένων αναγκών των κατοίκων ,σε μεγάλο βαθμό, με την πρόσφατη αυτοδιαχειριζόμενη λειτουργία  της Αγοράς.)

Όμως διαφωνούμε με την πρόταση διαχείρισης, γιατί στην θέση της διαδικασίας  συνδιαχείρισης  του Δήμου  με φορείς και τοπικές συλλογικότητες , που εξασφαλίζουν την συμμετοχή της τοπικής Κοινωνίας, μπήκε η  διαδικασία ανάδειξης φορέα διαχείρισης, που όσο κι αν γίνεται προσπάθεια από τα γραφόμενα να φανεί ως δημοκρατική λύση, που εξασφαλίζει την συμμετοχή και την διαφάνεια μέσα από διάφορες  δεσμεύσεις , στην ουσία γίνεται ανάθεση για πέντε χρόνια  σε φορέα με  τεχνοκρατικά κριτήρια.

Έτσι ενώ από την αρχή των συζητήσεων και τοποθετήσεων το 2012 φαινόταν αποδεκτό το μοντέλο της συνδιαχείρισης από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου, τώρα  καταλήψαμε στην επιλογή φορέα διαχείρισης για το μεγάλο διάστημα των 5 χρόνων με  όρους που δεν θα αφήσουν περιθώρια συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας.

 

 Επί πλέον υπάρχουν ερωτηματικά για τον τρόπο:π.χ ενδεικτικά αναφέρουμε:

« η όποια εμπορική χρήση

των χώρων αυτών (ενδεικτικά ως αναψυκτήριο για την εξυπηρέτηση των αναγκών όσων

δραστηριοποιούνται εντός της Δημοτικής Αγοράς) θα αποσκοπεί στην πραγματοποίηση εσόδων

που θα διατίθενται αποκλειστικά για την πραγματοποίηση του κοινωφελούς σκοπού του φορέα

διαχείρισης της Αγοράς.

 

Κοινόχρηστος χώρος: (Επιπλέον 450 τ.μ.):

Ο Χώρος αυτός καθορίζεται, ως χώρος προς εκμετάλλευση για τη διοργάνωση πολλαπλών δράσεων όπως ανοιχτά εργαστήρια ,εκπαιδευτικά σεμινάρια, ανοιχτές αγορές (ανταλλακτικές, τροφίμων, βιολογικών προϊόντων),κλπ

 

Έτσι για αλλού ξεκινήσαμε και αλλού βρεθήκαμε:

Η συνδιαχείριση έγινε ανάθεση σε φορέα διαχείρισης και η Αγορά σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται , ως χώρος προς εκμετάλλευση.

Αντί για μεγαλύτερη ανάλυση των θέσεων μας ,παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου του Συμπαραστάτη του δημότη  Β. Σωτηρόπουλου  με το οποίο βασικά συμφωνούμε και παραπέμπουμε στη 20σέλιδη παρουσίαση των θέσεων του αναλυτικά  για την Αγορά στην Ειδική Πρόταση 4/2012.       

                Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/2012     

Ειδική Πρόταση 4/2012 σχετική με την Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, ώστε να διασφαλιστεί, τόσο ο δημόσιος προορισμός της ως νεότερο μνημείο και να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνδιαχείρισής της από μια κοινή επιτροπή συμμετοχής εκπροσώπων του Δήμου και των τοπικών φορέων, με ευρεία

αντιπροσωπευτικότητα, όσο και η συνέχιση πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνελεύσεων στον χώρο αυτόν, με κριτήρια πλουραλισμού, ίσης μεταχείρισης και αποφυγής διακρίσεων, επισημαίνει ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Βασίλης Σωτηρόπουλος, στην Ειδική

Πρόταση 4/2012.

Μεταξύ άλλων, ο Συμπαραστάτης υποστηρίζει ότι η Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να υπερτιμά

τις περιορισμένες οικονομικές και πρακτικές δυνατότητές της για την παροχή κοινωνικών

υπηρεσιών, καθώς στις σύγχρονες συνθήκες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης δεν διαθέτει

την πολυτέλεια να περιφρονεί και να απαγορεύει την προσφορά έργου από τους εθελοντές

στους συμπολίτες τους, μέσα από δομές συνδιαχείρισης.

Πρωτοβουλίες, όπως οι κοινωνικές κουζίνες, δηλαδή, η συμμετοχική παρασκευή φαγητού και η δωρεάν διανομή του σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, εφόσον οργανώνονται χωρίς  αποκλεισμούς και αθέμιτες διακρίσεις, αποτελούν σημαντικές εκφράσεις αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών.

«Η αλληλεγγύη αποτελεί σήμερα το μεγάλο ζητούμενο, ενώ η “υπερρύθμισή” της θα

ακύρωνε τον αυθόρμητο αλλά και ιδιωτικό χαρακτήρα της. Από καμία αρχή ή κανόνα

δεν προκύπτει, ότι οποιαδήποτε ιδιωτική συλλογική πρωτοβουλία αλληλεγγύης που

αναπτύσσεται σε δημόσιες συντεταγμένες, οφείλει να τελεί υπό καθεστώς ειδικής

αδειοδότησης.»

 και αναλυτικότερα:Δημοτική Αγορά Κυψέλης ειδική Πρόταση 4/2012 Σελίδες 20

Να αποφασιστεί η επαναλειτουργία του χώρου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος προορισμός της ως νεότερο μνημείο, σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαισίο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Να εξακολουθήσει η παροχή εθελοντικών κοινωνικών υπηρεσιών, όπως το ανοιχτό σχολείο εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας, σε συνεννόηση με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστων, και η

διοργάνωση δράσεων κοινωνικής κουζίνας, είτε στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, είτε στο πλαίσιο εποπτείας δράσεων εθελοντισμού και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Να εξεταστεί η δυνατότητα αδειοδότησης της λειτουργίας μιας λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων είτε στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, είτε στην πλατεία Κυψέλης.

Να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνδιαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, από μια κοινή επιτροπή συμμετοχής εκπροσώπων του Δήμου και των τοπικών φορέων, με ευρεία αντιπροσωπευτικότητα, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνελεύσεων στον χώρο αυτόν, με κριτήρια πλουραλισμού, ίσης μεταχείρισης και αποφυγής διακρίσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνέβαλε η ίδρυση μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας για την διαχειριση των χώρων εκδηλώσεων της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Posted on Δευτέρα, 17 Απρίλιος 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: