2011-02-15, Εκδήλωση – συζήτηση ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Εκδήλωση – συζήτηση με τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων  πραγματοποιήθηκε στις 15.2.2011 στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» με πρωτοβουλία της Κίνησης Κατοίκων. Στόχος της συνάντησης ήταν η κατάθεση ιδεών και προτάσεων για την πολιτιστική αναβάθμιση των γειτονιών του 6ου Διαμερίσματος.

Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν και η αξιοποίηση της οικίας της Λέλας Καραγιάννη, στη συμβολή των οδών Σταυροπούλου και Λέλας Καραγιάννη, που πρόσφατα έχει ανακαινίσει ο Δήμος, σαν πολιτιστικού πυρήνα με καλλιτεχνικά εργαστήρια και επιμορφωτικά σεμινάρια, με τη συμβολή και των ίδιων των ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών του 6ου Διαμερίσματος.

Παράλληλα έγινε αναφορά στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, όπου ήδη πραγματοποιούνται κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις από τα προηγούμενα χρόνια. Υποστηρίχθηκε ότι είναι ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να υιοθετήσει απόφαση για μετατροπή του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς σε χώρο πολιτισμού, με συμμετοχή και των ίδιων των κατοίκων και να προχωρήσει στην ανακαίνιση του.

Συγχρόνως έγινε αναφορά στην ανάγκη -στην εποχή της κρίσης των ανθρώπινων αξιών που ζούμε- οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών να μπουν πιο δυναμικά στην κοινωνία, βγαίνοντας σε ανοιχτούς χώρους, όπως σε πλατείες, καφενεία και να αναλάβουν μαζί με ενεργούς πολίτες την πρωτοβουλία για αμεσότερη επαφή του κόσμου με την συγγραφική και την καλλιτεχνική δημιουργία. Όπως τονίστηκε «είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν υπερβάσεις και οι πνευματικοί άνθρωποι να φθάσουν στον κόσμο. Να ξεφοβηθούμε μέσα από την τέχνη και τη δημιουργία». Υποστηρίχθηκε, μάλιστα, η ανάγκη διάχυσης των πολιτιστικών δράσεων σε όλες τις γειτονιές του Διαμερίσματος από τους ίδιους τους ανθρώπους (καλλιτέχνες, ηθοποιούς, συγγραφείς, επιστήμονες) που κατοικούν στην περιοχή.

Ιδιαίτερος λόγος έγινε και για την κατάσταση στα σχολεία και την ανάπτυξη της βίας -πολιτικής και κοινωνικής- που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης και πως η νέα γενιά, μέσω και της συμβολής των ανθρώπων του Πολιτισμού, θα μπορέσει να διαμορφώσει τα δικά της οράματα για μια άλλη κοινωνία από αυτή της βαρβαρότητας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν  λογοτέχνες και ποιητές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, εικαστικοί , που έχουν επιλέξει να ζουν στις γειτονιές της πλατείας Βικτωρίας, της πλατείας Αμερικής, της Κυψέλης και επιθυμούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, στην πολιτιστική ανάταση και στην επανασυγκρότηση του κοινωνικού ιστού της πόλης. Δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι που παρέστησαν  χαρακτήρισαν «ενδιαφέρουσα και σε θετική κατεύθυνση» την πρωτοβουλία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: