ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

2012

ΜΑΡΤΙΟΣ  2012

7/3  7.45 μμ Τετάρτη

Προβολή της ταινίας «Ματσούκα»: Σε Σκηνοθεσία  Αντρές Γουντ, Σενάριο: Ρομπέρτο Μπρόντσκι, Μαμουν Χασαν, Αντρές Γουντ. Παίζου με τους Ματιας Κερ, Αριελ Ματελουνα, Μανουέλα Μαρτελι, Αλ. Κουπενχαϊμ, Φεδερικο Λουπι
Κινηματογράφος «Κάπιτολ/Ζέφυρος»
 Είσοδος με μειωμένο εισητήριο (Ευρώ 4)

Χιλή, 1973. Στην εξουσία βρίσκεται από το 1970 η αριστερή κυβέρνηση της «Λαϊκής Ενότητας» με πρόεδρο τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Μια κυβέρνηση που, υπό την πίεση των αγώνων των εργαζόμενων και της νεολαίας, προσπαθεί να φέρει το σοσιαλισμό μέσα από μεταρρυθμίσεις και «συνεννόηση» με τους καπιταλιστές και τους στρατηγούς. Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, η προσπάθεια αυτή σταματάει με το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ, τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση είχε διορίσει επικεφαλή του στρατού! Χιλιάδες Χιλιανοί αγωνιστές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Αλιέντε, σκοτώνονται και δεκάδες χιλιάδες φυλακίζονται και βασανίζονται.

Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει εκείνη την περίοδο μέσα από τα μάτια δύο εντεκάχρονων αγοριών από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις: του Γκονζάλο Ινφάντε που ζει σε μια πλούσια συνοικία του Σαντιάγκο και του Πέδρο Ματσούκα που κατοικεί στην τενεκεδούπολη, όχι πολύ μακριά από το σπίτι του Γκονζάλο. Τα δύο αγόρια θα συναντηθούν στα θρανία του καθολικού ιδιωτικού σχολείου Patrick’s English School όπου και θα φοιτήσουν στην ίδια τάξη χάρη σε ένα «κοινωνικό πείραμα» της εποχής, που έδινε σε φτωχά παιδιά την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο. Τα παιδιά, στην αρχή με διστακτικότητα και ύστερα διαχυτικά και ασυγκράτητα, θα έρθουν κοντά και θα μοιραστούν εμπειρίες. Μαζί με την ξαδέρφη του Ματσούκα, Σιλβάνα οι τρεις πρωταγωνιστές θα γίνουν αχώριστοι προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους βάζει η διαφορετική κοινωνική τους τάξη. Στο τέλος όμως, τα γεγονότα δεν θα τους δικαιώσουν…
Ο Γκονζάλο, ένα ντροπαλό και συνεσταλμένο αγόρι, αν και καλομαθημένο στις ανέσεις, γοητεύεται από την αμεσότητα του Πέδρο και τον ακολουθεί στις διαδηλώσεις στους δρόμους του Σαντιάγκο για να πουλήσουν μαζί σημαίες. Μέσα από τα μάτια των παιδιών βλέπουμε την κοινωνική αναταραχή που εκφραζόταν στους δρόμους της Χιλής. Τις διαδηλώσεις της κατσαρόλας των «κυριών» του καλού κόσμου, τις διαδηλώσεις των κομμουνιστών που προέτρεπαν τους διαδηλωτές να «πηδήξουν αν δεν είναι μούμιες(δεξιοί)» και τέλος τις διαδηλώσεις των φασιστών. Μέσα από τις πορείες και την επαφή του με την οικογένεια του Ματσούκα θα αρχίσει να προβληματίζεται για την ταξική ανισότητα που επικρατεί. Φαίνεται πως προτιμά να περνάει το χρόνο του στην παραγκούπολη πίνοντας γάλα από τενεκεδένια κουτιά ή να βολτάρει με το ποδήλατο παρά να μένει στο πολυτελές σπίτι του.

Αναμφισβήτητα ο Πέδρo και η Σιλβάνα, συμβάλλουν άθελά τους στην ωρίμανση του νέου φίλου τους. Από τη μία τα καυστικά σχόλια της κοπέλας, που βαφτίζει τον Πέδρο «Ψηλομύτη», και από την άλλη η «ελευθερία» που του προσφέρει η συναναστροφή με τον Ματσούκα, μαγνητίζουν τον Γκονζάλο, ο οποίος πεπεισμένος πως αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν, δένεται με τα δύο παιδιά. Η αναταραχή λίγο πριν από το πραξικόπημα όμως χαλάει τον όμορφο κόσμο στον οποίο ζουν τα παιδιά. Ο Γκονζάλο παρακολουθεί τη μητέρα του να συμμετέχει στις «διαδηλώσεις της κατσαρόλας» και μαζί με άλλους γονείς να απαιτεί να φύγουν τα φτωχά παιδιά από το σχολείο γιατί «δεν γίνεται να αναμειγνύουμε τα αχλάδια με τα μήλα». Το τέλος είναι τραγικό. Το πραξικόπημα είναι γεγονός, στο σχολείο και στους δρόμους κυριαρχεί ο στρατός. Ο προοδευτικός παπάς-διευθυντής του σχολείου αντικαθίσταται από ένα στρατηγό και το θρανίο του Ματσούκα μένει άδειο. Η φιλία των παιδιών έχει ήδη σπάσει, ωστόσο ο Γκονζάλο επισκέπτεται για τελευταία φορά την παραγκούπολη όπου εκατοντάδες άνθρωποι συλλαμβάνονται, βασανίζονται, εκτελούνται μπροστά στα μάτια του. Ο «ψηλομύτης» μπροστά στο φόβο της σύλληψης, δηλώνει στους στρατιωτικούς ότι ζει στην άλλη μεριά της πόλης. Επιλέγει ότι δεν ανήκει εκεί, και φεύγει αφήνοντας πίσω του τον παλιό του φίλο Ματσούκα. Δεν πρόκειται όμως να βοηθήσει ποτέ ξανά τους πλούσιους συμμαθητές του να αντιγράψουν στα διαγωνίσματα.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Άντρες Γουντ, έχει αποδώσει εξαιρετικά την πολιτική αναταραχή που επικρατούσε την εποχή εκείνη μέσα από τις διακυμάνσεις της φιλίας των παιδιών. Ακόμα δεν περνούν απαρατήρητες οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη φυσικότητα και καθηλώνουν τον θεατή καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας. Μια όμορφη, συγκινητική ταινία με έντονο πολιτικό παρασκήνιο και με μια φιλία που ανθίζει μέσα από τον αγώνα για ισότητα και δικαιοσύνη! Όσο για το αν το τέλος μπορούσε να είναι διαφορετικό, το αφήνουμε σε σας.

18/3  11πμ Κυριακή
Προβολή της ταινίας «Ψηλά τα χέρια» για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής μας. Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα μοιραστεί αντιρατσιστικό φυλάδιο.  Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ρομέν Γκουπίλ με τους: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Λίντα Ντουντάεβα
Η εκδήλωση πρέπει να ματαιωθεί – το έμπορικό κέντρο «Capitοl» θα παραμείνει κλειστό την Κυριακή λόγω αιφνιδίου θανάτου του διαχειριστή του Κινηματογράφου «Capitol-Ζέφυρος»!

19/3 9μμ Δευτέρα
Πρεμιέρα: ¨Μαγιακόφσκι… Μαγιακόφσκι –  Ποιητικό καμπαρέ 
Το έργο έχει τη μορφή «ποιητικού καμπαρέ«: τα γράμματα του ποιητή πλαισιώνονται από τα σημαντικότερα ποιήματά του, από χορούς που παραπέμπουν στις χώρες που επισκέφτηκε (Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Μεξικό, Αμερική) και από τραγούδια και μουσικές που γράφτηκαν ειδικά για την παράσταση. Παράλληλα, προβάλλεται ένα βίντεο που ζωντανεύει τη δράση του Μαγιακόφσκι και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του.
Οι επιστολές έχουν μεταφραστεί από την Αθηνά Κεφαλά (από τα Γαλλικά),
τα ποιήματα είναι σε μετάφραση Γιαννη Ρίτσου και Νίκου Παπανδρέου.
Παίζουν οι ηθοποιοί Τατιάνα Άρκου, Μαρία Μαυροματάκη, Χάρης Φλεούρας.
Σκηνοθεσία, διασκευή, χορογραφίες: Αθηνά Κεφαλά
Μετά το τέλος της παράστασης θα γίνει  παρουσίαση της ζωής και του έργου του ποιητή.
Κινηματογράφος «ΤΡΙΑΝΟΝ»
Είσοδος με μειωμένο εισητήριο (Ευρώ 5)

29/3  19.45μμ Πέμπτη

Η Κίνηση Κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας παρουσιάζει την Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 7.45΄μμ στον Κινηματογράφο Ζέφυρος- Κάπιτολ (Γ΄Σεπτεμβρίου/Ιουλιανού).

Προβολή της  ταινίας «Μικρές Εξεγέρσεις» του Κυριάκου Κατζουράκη , με πρωταγωνιστές το Δημήτρη Πλειώνη και την Κάτια Γέρου
Η ιστορία του Μάνου και της Άννας που ψάχνουν νόημα και ουσία μέσα στο σκοτάδι που τους περιτριγυρίζει σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, πραγματεύεται τον εγκλωβισμό ενός τέτοιου περιβάλλοντος και τη σχέση τέχνης-ζωής (αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της σχέσης κι η αγάπη).
Μια ιστορία με πολλά μηνύματα και πλούσιο κοινωνικό προβληματισμό.

Πρόκειται για την αθηναϊκή πρεμιέρα των Μικρών Εξεγέρσεων, που προηγουμένως προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ.
Την ταινία θα παρουσιάσει στο κοινό ο ίδιος ο σκηνοθέτης
Κυριάκος Κατζουράκης

Κινηματογράφος «Κάπιτολ/Ζέφυρος»
Είσοδος με μειωμένο εισητήριο (Ευρώ 4)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

28/4  12.00΄ Σάββατο

Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ
Προβολή της ταινίας «Ψηλά τα χέρια» για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής μας. Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα μοιραστεί αντιρατσιστικό φυλάδιο. Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ρομέν Γκουπίλ με τους: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Λίντα Ντουντάεβα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Ελάτε να δείτε την ταινία και να συνομιλήσετε με τους νέους της περιοχής μας

Πάρα πολύ όμορφη ταινία, τρυφερή και ταυτόχρονα ανθρώπινη  και δοσμένη με πάρα πολύ σοβαρότητα. Πολύ ισορροπημένη παρουσίαση και άψογη σκηνοθεσία που καταφέρνει να διατηρήσει την παιδικότητα των παιδιών χωρίς να τα παρουσιάζει μικρομέγαλα. Παιδαγωγικά ενδεδειγμένη για μαθητές , αφού προβάλλει τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης

Την οργανώνουμε τώρα στον  κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή μας . Η συνεργασία μας με τον κινηματογράφο που προβάλλει πάντα ποιοτικές ταινίες και φιλοξενεί  πολιτιστικές εκδηλώσεις με εκλεκτό περιεχόμενο, είναι για μας πολύτιμη και αποτελεί άξονα της δράσης μας.

ΜΑΪΟΣ 2012

Ολοκληρώνουμε την φετινή περίοδο της Λέσχης μας με ποιοτική μουσική!!

Σε προεκλογική περίοδο διατηρούμε την αισιοδοξία μας και σας καλούμε να απολαύσετε ποιοτική μουσική!! 

Στις 6 Ιουνίου 2012 στο ΤΡΙΑΝΟΝ, (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα) ημέρα Τετάρτη και ώρα 9.15΄μμ  θα παρουσιάσουμε τον Αιμίλιο Πολίτη και την παρέα του σε συναυλία με γενικό τίτλο «Τραγούδια ενός αλλόκοτου κόσμου».

Το εισιτήριο θα είναι 5 μόλις Ευρώ (μειωμένο κατά 50%)

Πρόκειται για μια σειρά από τραγούδια και μερικά ενδιάμεσα ορχηστρικά που στην πλειοψηφία τους είναι εμπνευσμένα από θεατρικές παραστάσεις έργων Αριστοφάνη, Τσέχωφ, Λόρκα, Μπρεχτ και Σαίξπηρ. Για μερικά από αυτά υπάρχουν βίντεο δημιουργημένα ειδικά για την περίσταση.

Σας καλούμε να αγκαλιάσετε  την προσπάθειά μας να φέρουμε στο κέντρο της Αθήνας ποιοτική τέχνη και ψυχική ανάταση….

Στην εκδήλωσή μας

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ελίτα Κουνάδη, Τάσος Αντωνίου: τραγούδι

Ιφιγένεια Σπηλιοτωπούλου: φλάουτο

Μαρίνα Χρονοπούλου: πιάνο

Τάσος Μισυρλής: βιολοντσέλο

Ευαγγελία Χρηστάκου: βίντεο αρτ

Κατερίνα Μαραγκουδάκη: φωτισμοί

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: