ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

Από τον Ιούνιο 2010 ο σταθμός του ηλεκτρικού στην πλατεία Βικτωρίας παραμένει κλειστός λόγω έργων. Η υπόσχεση του ΗΣΑΠ ήταν ο σταθμός θα δοθεί στην κυκλοφορία στις 20.12.2010. Από τότε, δύο ολόκληροι μήνες πέρασαν και ο σταθμός δεν έχει επαναλειτουργήσει. Καθώς η πλατεία Βικτωρίας ερημώνει εξαιτίας της μείωσης της κίνησης των περαστικών (λόγω του κλειστού σταθμού), τα καταστήματα, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα της ευρύτερης περιοχής στενάζουν από τη σοβαρή μείωση του τζίρου τους, που οφείλεται ασφαλώς στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, επιδεινώνεται όμως ακόμη περισσότερο από τον κλειστό σταθμό του ηλεκτρικού.

Η Κίνηση Κατοίκων 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος προχώρησε σε διαβήματα προς τη διοίκηση του ΗΣΑΠ (21.2.2011) και τον Δήμο Αθηναίων (28.2.2011) με αίτημα να επαναλειτουργήσει ο  σταθμός άμεσα. Παράλληλα, η Κίνηση οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 27.2.2011 στην πλατεία Βικτωρίας με το ίδιο αίτημα.

 

Διαβάστε το κείμενο που απευθύναμε προς τον ΗΣΑΠ και το Δήμο Αθηναίων:

 

Να επαναλειτουργήσει ο σταθμός της πλατείας Βικτωρίας αμέσως!

Από τον Ιούνιο του 2010 ο σταθμός της  πλατείας Βικτωρίας είναι κλειστός.  Ο λόγος μάθαμε ότι ήταν η ανάγκη αλλαγής των σιδηρογραμμών και κατ’ επέκταση ο εκσυγχρονισμός των συρμών. Οι  πολίτες της πόλης, που έχουν σχέση με την περιοχή, και ιδιαίτερα εμείς οι κάτοικοι της, αναγκαστικά δεχθήκαμε τις συνέπειες, που θα προέκυπταν από το κλείσιμο του σταθμού, ελπίζοντας ότι  η Πολιτεία θα λάβει υπόψη της την ιδιαίτερη σημασία της λειτουργίας του σταθμού και θα λάβει μέτρα, ώστε οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς να ολοκληρώσουν το έργο το συντομότερο δυνατόν. Διαψευσθήκαμε.

Ο  σταθμός  της Πλατείας Βικτωρίας είναι πάρα πολύ σημαντικός για το κέντρο της πόλης της Αθήνας, έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή και είναι ολέθριες οι συνέπειες από την καθυστέρηση της επαναλειτουργίας του γιατί :

Εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος  λαϊκών στρωμάτων εργαζομένων και έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών (λόγω των πανεπιστημιακών και ανώτερων Σχολών της περιοχής), εξυπηρετεί τους επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου καθώς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων, των θεάτρων και των κινηματογράφων της περιοχής.

Τα καταστήματα της  πλατείας Βικτωρίας και των κεντρικών εμπορικών δρόμων γύρω, πληρώνουν βαρύ το τίμημα. Παράλληλα με τα ιδιαίτερα προβλήματα της υποβάθμισης, διογκώνεται  η ήδη μεγάλη οικονομική δυσπραγία τους από την μείωση της εμπορικής  κίνησης. Καθημερινά καταστήματα κλείνουν, ενώ άλλα παλεύουν με δυσκολία να κρατηθούν.

Τα θέατρα και οι κινηματογράφοι της περιοχής, με ιστορία πολλών δεκαετιών (όπως τα θέατρα «Αλκυονίς», «Βικτώρια», «Μέλι», «Πορεία», οι κινηματογράφοι «Τριανόν»,  «Ίλιον», «Αλεξάνδρα»), που επιμένουν  να παράγουν πολιτισμό παρά τις αντίξοες  συνθήκες,  μετρούν πλέον τις οριακές αντοχές τους.

Ο χρόνος περνά και διογκώνονται οι συνέπειες από την καθυστέρηση των εργασιών και της επαναλειτουργίας του σταθμού.

Ο κλειστός σταθμός αποκόβει την περιοχή και αυξάνει τον κίνδυνο γκετοποίησης, διώχνοντας τους όλο και λιγότερους  Έλληνες που επιμένουν να ζουν και να εργάζονται στις δύσκολες συνθήκες, οι οποίες ξεκίνησαν με την υποβάθμιση της περιοχής από παλιά (π.χ. ανεξέλεγκτος αριθμός παράνομων οίκων ανοχής, ύποπτων κέντρων διασκέδασης,  παράνομων λεσχών…) και συνεχίστηκαν με την μεγάλη  συγκέντρωση μεταναστών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Εμείς οι κάτοικοι θεωρούμε, ότι είναι απαράδεκτη η αδιαφορία της  Πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται, ότι  πλέον η καθυστέρηση οδηγεί ταχύτατα  στην  μη αναστρέψιμη τελειωτική υποβάθμιση της  ζωής μας, με συνέπειες που  θα αφορούν όλη την πόλη.

Γι’ αυτό απαιτούμε:

Να αντιληφθεί, επιτέλους,  η Πολιτεία το μέγεθος του προβλήματος και οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς άμεσα να ανοίξουν τον σταθμό. Δεν υπάρχει  δικαιολογία, θα χρεωθούν εγκληματική ανευθυνότητα   ή σκοπιμότητα .

Συγκεκριμένα, απαιτούμε:

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία να επιταχύνει τις εργασίες της, γιατί παράλληλα με τον σεβασμό στην αρχαία  κληρονομιά μας απαιτείται και η επιβίωση  των πολιτών της σύγχρονης Αθήνας.

Η Δημοτική Αρχή, που την αφορά η κατάσταση,  να αναλάβει υπεύθυνα να ασκήσει πίεση προς κάθε σχετική κατεύθυνση.

Απαιτούμε να ενημερωθούμε εγγράφως για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών στον σταθμό της Πλατείας Βικτωρίας τόσο από την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων όσο και από τον ΗΣΑΠ.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς να ενεργήσουν, ώστε να επαναλειτουργήσει άμεσα ο σταθμός της Πλατείας Βικτωρίας!

Αθήνα, 20.2.2011

ΚΙΝΗΣΗ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Σχολιάστε